NES-forskare vinner utmärkelsen för bästa papper vid RTCSA'23
2023-09-15
Forskare från avdelningen för Nätverksbaserade inbyggda system vann priset för bästa papper vid årets upplaga av IEEE International Conference on Embedded and Real-Time Computing Systems and Applications
Grattis till Ahmed El Yaacoub, Luca Mottola och Thiemo Voigt, forskare från Nätverksbaserade inbyggda system, för utmärkelsen för bästa paper vid den 29:e IEEE International Conference on Embedded and Real-Time Computing Systems and Applications (RTCSA'23) med papper Timing Analysis of Embedded Software Updates.
Nyheter
-
Elektrifiering av skogsbrukets transporter
2023-11-15
Forskare vid institutionen kommer att vara med i ett projekt som adresserar samhällsutmaningen av effektivt omställning till elektrifierade tunga vägtransporter.
-
En tyst hjälte i energiomställningen
2023-11-01
Läs intervjun med doktoranden Danilo Laban där han berättar om den tysta hjälten i energiomställningen.
-
Skulle man i framtiden kunna skydda sig från blixtnedslag?
2023-10-31
I en intervju av UR talar en av våra forskare om pågående åskforskning vid institutionen och om hur forskningen kan vara till hjälp i att förstå hur man skyddar sig från blixtnedslag.
-
Framtidens elektroteknik: Doktorera hos oss
2023-10-26
Läs DIs artikel som beskriver hur det är att doktorera vid Institutionen för elektroteknik.
-
Två experter på eltransmissionsnätet blir professorer vid institutionen för elektroteknik
2023-10-20
Institutionen för elektroteknik stärker sin kompetens med två nya professorer: Göran Ericson och Robert Eriksson. De båda har sin bakgrund i Svenska kraftnät (Svk) där mycket av forskningen på elnätet i Sverige bedrivs. Deras ankomst förstärker och säkrar institutionens engagemang för forskning och utbildning inom området eltransmissionsnätet i Sverige.
-
Elflyg ställer nya krav på framtidens flygplatser
2023-05-03
Forskare vid Avdelningen för Elektricitetslära forskar om hur framtidens flygplatser ska kunna få en säker tillgång på hållbart producerad el.
-
Nominera till Årets alumn 2023!
2023-01-23
Nu har nomineringsperioden för Årets alumn 2023 öppnat. Tag tillfället och nominera någon som har inspirerat dig, betytt mycket för dig eller vars insatser särskilt imponerat på dig!
-
Laserstrålar kan leda bort åsknedslag - UU Pressmeddelande
2023-01-19
En kraftfull laser riktad mot himlen kan skapa en virtuell åskledare och leda bort blixtnedslag, det visar experiment som forskare genomfört på ett berg i Schweiz. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Photonics och kan komma att breda väg för bättre åskskyddsåtgärder för kritisk infrastruktur så som kraftverk och flygplatser.
-
Kroppsnära beräkningar för nya smarta hälsotjänster
2022-06-21
Avdelning för Fasta tillståndets elektronik deltar i ett nytt projekt finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) för att utveckla mjukvara för att underlätta studier av människans kropp med hjälp av bärbar teknik, inopererade komponenter och hjärn-maskin gränssnitt.
-
Fat-IBC på lokalnyheterna
2022-06-04
Dagens Nyheter publicerade en artikel om UU:s fettbaserade IntraBody Communication.
-
2022 pedagogiska pris till en av våra lärare på institutionen
2022-05-25
Kjell Staffas är en av 2022 pedagogiska pristagare och får utmärkelsen för sina framstående insatser inom grundutbildningen.
-
KAW Foundation beviljar postdoktoral studie i nanoelektronik vid Standford till FTE:s student.
2022-04-19
Qitao Hu fick idag ett generöst anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att stödja hans postdoktorala studier vid Stanford University. Stort grattis!
-
Smart Bioelectronic and Wearable Systems Summer School
2022-04-11
Fyra dagar av vetenskap och avkoppling på de italienska pre-alperna för att upptäcka de senaste uppdateringarna om töjbara elektronikenheter för sport och hälsovård.
-
Två år in i covid-19-pandemin och elva år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima
2022-03-10
-
Idag är vi med och pratar om behov av elektroingenjörer och våra utbildningar i dagens eko.
2022-02-03
-
Olle Engkvist för antibiotikaresistenstest med elektroniska sensorer
2021-12-16
Professor Zhen Zhang fick ett anslag från Stiftelsen Olle Engkvist för att fortsätta sin studie om snabba antibiotikaresistenstest med elektroniska sensorer.
-
Två nya universitetslektorer vid Avdelningen för Fasta Tillståndets Elektronik
2021-11-26
Avdelningen för Fasta Tillståndets Elektronik och Institutionen för elektroteknik gratulerar både Tomas Nyberg och Apurba Dev till deras befordran som universitetslektor.
-
Olle Engkvist för att utforska parallell proteinanalys med arrayed solid state nanopores
2021-11-22
Professor Shili Zhang fick ett anslag från Stiftelsen Olle Engkvist för att fortsätta utforska proteinanalys med nanoporer.
-
Mirai för e-skin via samarbete med ett stort företag i Japan
2021-11-18
Elektronisk hud med känslan av en fingertopp är i fokus för ett av de sju projekt som har beviljat såddpengar i MIRAI-utlysningen för samarbeten mellan akademi och industri.
-
Cecilia Boström ny prefekt
2021-09-06
Från den 13 september 2021 är Cecilia Boström ny prefekt för institutionen för elektroteknik.
-
Miniatyrlaboratorium med biomedicinsk potential på ett biochip
2021-08-20
Wallenberg Academy Fellow Zhen Zhang utvecklar en ny typ av miniatyrlaboratorium med hjälp av silikonchipsteknologi.
-
Övervinning tekniska hinder i trådlösa hjärn-maskin-kropp gränssnitt för att hjälpa individer med multipel skleros: det nya B-CRATOS-paradigmskiftet börjar
2021-03-30
Multipel skleros (MS) är en av världens vanligaste neurologiska tillstånd och den främsta orsaken till icke-traumatiskt funktionshinder hos unga vuxna, särskilt kvinnor. Även om det för närvarande inte finns något botemedel mot MS kan tillståndet hanteras genom specialiserad hjälp. H2020 4 år B-CRATOS projektet som vår institution koordinerar startade 1 mars 2021 och syftar till att skapa den första batterifria höghastighets trådlösa in-body-kommunikationsplattformen för att övervinna tekniska hinder och hjälpa individer med MS.
-
Uppsalaforskare i mångmiljonprojekt kring trådlösa kroppsnätverk
2021-03-02
Framtiden, där vi människor på tankemässig väg ska kunna styra delar av våra kroppar, närmar sig varje gång mer. I den riktningen görs nu framsteg i ett EU-projekt där forskare från institutionen för elektroteknik ska möjliggöra för hjärnan att kommunicera med smartare proteser via trådlösa nätverk inuti kroppen. Ett nytt paradigm för trådlös kommunikation inuti kroppen och en konstgjord hud med förbättrad taktil kapacitet är bland de förutsedda banbrytande utvecklingen. Koordinator för EU-projektet B-CRATOS är Robin Augustine vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik.
-
Att säkra kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
2021-02-26
Institutionen för elektroteknik och Uppsala universitet bidrar med olika insatser för att säkra kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom elektrifiering och digitalisering. Läs intervjun med Jennifer Leijon, forskare och lärare från vår institution, på sidan 16 i en tidningsbilaga om regional utveckling från Region Uppsala.
-
Artikel i NyTeknik - "Uppsala universitet möter skriande behov av el-kunskap"
2021-02-22
Institutionen för elektroteknik arbetar med olika aspekter av elektrifiering och digitalisering. Möt tre av våra forskare och lärare vid Institutionen för elektroteknik i denna artikel!
-
SINTEC-projekt: bästa projektwebbplats vid 2020.eu webbutmärkelser!
2020-12-17
17 december 2020 - Vi är stolta över att informera dig om att det Horizon 2020-finansierade projektet SINTEC har fått utmärkelsen som bästa projektwebbplats vid 2020.eu webbutmärkelser för kategorin "Laurels" tillägnad EU-projekt, utbildningsinstitutioner och välgörenhetsorganisationer.
-
Chenyu Wen har fått ett postdoktoralt projekt från Vetenskapsrådet.
2020-06-08
Chenyu Wen received a postdoctoral project from The Swedish Research Council (Vetenskapsrådet) in Spring 2020, with the title Transport of Ions and Molecules in Nanoscale Channels for Protein Analysis – TIMPANI.
-
Välkomna till institutionen för elektroteknik
2020-04-15
Den första januari i år startade institutionen för elektroteknik. Vi är en av tre institutioner som tillhör den tekniska sektionen på Ångström laboratoriet vid Uppsala universitet. Tidigare var vi en del av institutionen för teknikvetenskaper.
-
Chenyu Wen har fått ett doktorandstipendium från Wallenbergstiftelserna.
2020-04-09
Chenyu Wen has received a generous postdoctoral scholarship from The Knut and Alice Wallenberg Foundation. The host will be Prof. Martin Z. Bazant at the Department of Chemical Engineering, Massachusetts Institute of Technology (MIT). The project will last for two years and hopefully be launched before the end of 2020.
-
Jörgen Svensson ny prefekt
2020-02-24
Från och med den 1 mars 2020 är Jörgen Svensson ny chef för institutionen för elektroteknik.
-
Docent lecture: Electrokinetic effect: Prospects for biomedical sensing
2020-01-29
Dr. Apurba Dev gives his docent lecture in the subject of electrical engineering with specialization in Biological and Medical sensor technology.
-
Hugopriset student går till doktoranden Johannes Hjalmarsson
2019-06-18
Årets studentpris går till doktoranden Johannes Hjalmarsson med examensarbetet ”Elektrifiering av transportsektorn i Göteborgs kommun”. Examenarbetet bidrar till efterfrågad kunskap inom mobilitetens utmaningar.
-
Teknikforskaren Zhen Zhang förklarar biosensorer i ny film
2019-04-04
Zhen Zhang och hans forskargrupp utvecklar elektriska biosensorer som ska kunna användas för att upptäcka sjukdomar, kvalitetstestning av mat eller för säkerhetskontroller. Hör Zhen Zhang själv berätta om sin forskning i en ny film.
-
Magasin om teknik och naturvetenskaplig forskning och dess påverkan i Uppsalaregionen
2018-12-20
Visste du att 3D-skrivare kan producera cancerläkemedel för barn? Om det och mycket annan spännande forskning kan du läsa i det nya magasinet från Upptech och Uppsala universitet.
-
Delta i den internationella tävlingen SensUs!
2018-07-02
Uppsala universitet ingår i den internationella tävlingen SensUs (www.SensUs.org). Denna tävling syftar till att involvera studenter, industri och akademi för att påskynda utvecklingen av sensorer för hälsa.
-
Pedagogiskt pris till Steffi Knorn
2017-02-08
Steffi Knorn, biträdande universitetslektor vid avdelningen för signaler och system, har tilldelats Uppsala teknolog- och naturvetarkårs, UTN, pedagogiska pris 2015. Priset delades ut vid Naturvetarbalen på Uppsala slott den 4 februari 2017.
-
Framtidens forskningsledare: Zhen Zhang
2016-12-15
-
Vernon Cooray IEEE Fellow
2016-11-25
Professor Vernon Cooray har blivit utsedd till IEEE Fellow med motiveringen "For contributions to understanding of the physics of lightning and lightning protection".
"The IEEE Grade of Fellow is conferred by the IEEE Board of Directors upon a person with an outstanding record of accomplishments in any of the IEEE fields of interest".
-
Vattenkraften ska effektiviseras med magnetkraft
2016-10-27
För första gången har ett magnetiskt bärlager installerats i ett svenskt vattenkraftverk. Lagret har utvecklats av Uppsalaforskare och ska testas vid Porjus kraftstation. Målet är att slå världsrekord i verkningsgrad.
-
Zhen Zhang utsedd till Wallenberg Academy Fellow
2016-03-16
Zhen Zhang utsedd till Wallenberg Academy Fellow
-
Energi för framtiden - ministrar besöker Ångström
2015-05-24