Att bosätta sig i Uppsala

Att komma till ett annat land för första gången kan vara stressigt eftersom det är mycket man behöver veta om. Här är några tips och råd som kommer att hjälpa dig att organisera och bosätta dig i Uppsala.

1. Bostad: Tusentals nya studenter flyttar till Uppsala varje år för att börja sina studier och som ett resultat kan det vara mycket  svårt att hitta boende. Vi rekommenderar att du följer universitetets rekommendationer. Observera att avgiftsbelagda masterstudenter erbjuds boende (maximalt 22 månader från och med augusti månad).

2. Registreringsbrev:  Efter uppropet och när du har registrerat dig får du ett registreringsbrev av studievägledaren. Du kommer att behöva det om du behöver öppna ett bankkonto.

3. Universitetskort och kopieringskort: Efter att du har registrerat dig,  gå till Nyckelutlämningen vid Receptionen, Ångströmslaboratoriet hus 10.  Meddela att du är en ny student och be om ett passerkort . Du bör också få instruktioner om hur du aktiverar det.

4. Som internationell student måste du ha ett personnummer eftersom du behöver det till nästan allting.

5. Nationskort: Som student i Uppsala har du möjlighet att gå med i en studentnation. Skaffa ett tillfälligt nationskort under introduktionsstudentmässan i huvudbyggnaden. Efter att du har bestämt dig för en nation, ta med dig ditt antagningspapper eller ditt registreringsintyg och ditt pass/ID och gå till den nationen du vill bli medlem i under dess öppettider. Observera att det inte är obligatoriskt att gå med i en nation eller studentförening, men de är en viktig mötesplats med studierum, billiga pubar och många andra aktiviteter för dig som student.

6. Efter att ha genomfört ovanstående steg är du officiellt bosatt i Uppsala.

7. Ta dig runt i Uppsala

  • Välkomstceremonin under Välkomstveckan är ett trevligt event att gå på. Du kommer att få en övergripande bild av Uppsalas studentliv och Nationerna som garanterat kommer att bli en del av ditt dagliga liv i Uppsala.
  • Skaffa en cykel! Alla kommer att ge dig det rådet. Att cykla är både hälsosamt och miljövänligt. Det finns många cykelaffärer, och till och med en gratis tvättstation för cyklar. Den mest populära webbsidan för begagnade föremål, inklusive cyklar och allt du behöver för att starta ditt liv i Uppsala är blocket.se.

Senast uppdaterad: 2023-06-08